luni, 6 iunie 2011

Cele mai frumoase cascade ale lumii

Ne putem doar imagina ce a simtit primul om care a dat peste o cascada. Fascinatie totala. Si chiar si acum, dupa ce oamenii s-au obisnuit cu acestea, tot mai suntem fascinati de ele. Indiferent ca asta se intampla datorita efectului vizual pe care il au, raritatii lor sau incapacitatii noastre de a percepe un rau pe verticala, cascadele au fost mereu de o frumusete extraordinara. Iata un top al celor mai frumoase cascade din lume.

  • Locul 10 - Cascada Victoria - Zimbabwe/Zambia

Latimea sa de circa un kilometru si jumatate face din Victoria cascada cu cea mai mare latime din lume si cea mai mare atractie turistica a Africii. Dominand de la inaltime padurea tropicala ce adaposteste intreaga varietate a vietii salbatice africane, cascada Victoria este o priveliste de neuitat.


  • Locul 9 - Cascada Nachi - Japonia

De-a lungul muntelui Nachi, din Japonia, sunt insirate numai putin de 48 de cascade, dar cea pe care o numim Cascada Nachi se distinge clar dintre toate, fiind la o inaltime de peste 120 de metri - ceea ce o face cea mai mare din tara - si reprezentand practic o partie decupata in mijlocul padurii. Randurile de scari de piatra asezate de o parte si de cealalta a cascadei sunt vizibile de la distanta. Asa cum este cazul mai multor elemente ale naturii, cascadele au fost mereu considerate sacre in Japonia, dar aceasta a fost considerata o entitate divina.

  • Locul 8 - Cascada Giessbach, Elvetia

Cascada Giessbach este asezata in mijlocul unui peisaj specific elvetian si domina zona prin atitudine. Numele va este poate cunoscut, pentru ca acolo, in vara lui 1999, cativa turisti au decedat fiind prinsi de puhoiul de apa. Aceasta tragedie nu a afectat turismul in acea regiune, oamenii continuand sa vina aici pentru a se bucura de rafting si parapanta, sau pur si simplu pentru aerul acestei parti a Elvetiei.


  • Locul 7 - Cascada Upside Down (cu susul in jos) - Oahu, Hawaii

Numele spune practic totul despre ea. Izvorand din culmileMuntelui Konahuanui, apa cascadei cade pret de cativa metri pentru ca apoi vantul si curentii puternici sa o impinga in sus. Doar aceasta priveliste merita o vizita acolo, dar la sosire vei vedea de ce Oahu este cea mai vizitata dintre insulele din Hawaii. Cei pasionati de istorie, pot merge in apropiere pentru o vizita la Pearl Harbor.

  • Locul 6 - Gullfoss - Islanda

Gullfoss este cea mai mare cascada din Europa si trece drept cea mai frumoasa din Islanda. In contrast cu multe cascade nord-americane, Gullfoss este si in ziua de astazi 100% naturala, fara ca omul sa fi influentat cumva cursul naturii. Turistii pot merge chiar deasupra cascadei si isi pot chiar trece mana prin apa, daca vor. Aceasta cascada are o aura mitica si bieninteles ca in zona exista si cateva legende despre ea. Una din aceste legende spune ca in spatele peretelui de apa, intr-o pestera, exista o comoara ascunsa, ceea ce aduce in fiecare ani aici cativa vanatori de comori.

  • Locul 5 - Angel Falls (Cascada Ingerului) - Venezuela
La o inaltime de peste 822 de metri, Cascada Ingerului este cea mai inalta din lume si este aflata in zona salbatica Gran Sabana a Venezuelei. Este o experienta in sine un drum pana la aceasta cascada: nu are drumuri de acces, iar turistii trebuie sa aleaga intre o plimbare de cateva zile, un drum cu barca sau un pilot experimentat care sa conduca un DC3 prin munti. La sosire te poti afla intr-o stare care iti cere sa te aventurezi si sa decizi ca trebuie sa profiti de recenta legalizare a skydiving-ului de deasupra cascadei.

  • Locul 4 - Cascada Ahuii - Nuku Hiva, Polynezia Franceza

Nuku Hiva este cea mai mare insula a arhipelagului Marquesas, o regiune care i-a atras privirile lui Charles Darwin. Ei bine, de cand cei de la CBS au pregatit zona pentru o alta serie a reality show-ului "Supravietuitorii", aceasta oaza naturala a inceput sa para din ce in ce mai artificiala, asa ca trebuie sa te grabesti sa o vezi inainte ca aceste schimbari sa fie ireparabile. Iar scuza cea mai buna pentru a face o astfel de vizita este Cascada Ahuii. La o inaltime de peste 300 de metri, este una dintre cele mai inalte din lume, iar padurea tropicala ce o inconjoara o face sa fie cel mai important reper al insulei.

  • Locul 3 - Raul Apsat - Rusia

Nu departe de raul Apsat sunt ramasitele uneia dintre inchisorile lui Stalin, iar in timp ce oamenii de atunci nu aveau timp pentru frumusetile naturii, calatorul de azi gaseste superba aceasta zona alpina a regiunii Kodar. Cascada se afla in Defileul de Marmura (Marble Ravine) si cade de la o inaltime de circa 10 metri intr-un canion presarat cu ghetari antici. Ai grija ca terenul este unul foarte dur, nu degeaba a fost ales pentru a construi aici o inchisoare.

  • Locul 2 - Cascada Niagara - Canada/USA

La granita dintre Canada si USA, Cascada Niagara nu este nici cea mai inalta, nici cea mai lata cascada din lume, dar impresioneaza si in mod cert este cea mai puternica. In fiecare minut, peste 130 de milioane de litri de apa pleaca de pe culmea cascadei, jumatate din aceasta cantitate fiind directionata catre centralele energetice care fac din Cascada Niagara cea mai mare sursa de energie hidroelectrica de pe Mapamond. Nu numai ca Niagara este unul dintre cele mai vizitate locuri de pe Pamant, dar se pare ca notiunea de turism aici a aparut. Oamenii se inghesuiau aici inca din secolul 19, iar acest succes a facut ca intreaga zona sa fie presarata cu muzeuri de figuri din ceara, parcuri de distractii si multe alte moduri de a petrece timpul liber.

  • Locul 1 - Cascada Iguazu - Argentina

Cascada Iguazu este compusa nu din una, ci din 275 de cascade si caderi de apa separate, pe o distanta de peste 4 kilometri. Inconjurata de bamboo, palmieri si ferigi, populata cu papagali si decorata de ruinele unei misiuni iezuite din secolul 18, Cascada Iguazu pare suspendata in timp, ceea ce a facut sa fie o locatie perfecta pentru filmarile la "The Mission", in anul 1986


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu